במדינת ישראל כל אדם עובד מעל גיל 21 חייב להפקיד כספים מדי חודש לקרן הפנסיה. מטרת החוק היא לייצר חסכונות שיהוו רשת ביטחון כלכלי לכל אדם שמגיע לגיל הפרישה. כל איש או אישה שחסכו לפנסיה במשך שנות עבודתם ויוצאים לגמלאות, זכאים לקבל קצבה חודשית מתוך החיסכון הפנסיוני שנצבר וזאת על מנת שיוכלו לשמור על אורח חייהם והיו בעלי הכנסה פיננסית לאחר הפסקת עבודתם.
מכיוון שתחום הפנסיה אינו מובן דיו עבור מרבית האוכלוסיה, כל מעסיק אחראי על יצירת חסכונות פנסיוניים לעובדיו ולניהול תקין שלהם באמצעות מנהל הסדר פנסיוני. עבור אנשים שאינם מעוניינים לבחור בקרן פנסיה מסוימת, המדינה יצרה קרנות נבחרות אליהן מופנים מי שאינם בחרו בקרן פנסיה. עם זאת מומלץ שלא לסמוך על שיוך אוטומטי לקרן פנסיה וחשוב להבין מהי קרן פנסיה, מהם ההבדלים בין הקרנות והמסלולים השונים וכיצד לבחור את הביטוח הפנסיוני המתאים ביותר עבורכם.
נעים להכיר, קרן פנסיה
קרן פנסיה הינה חיסכון לטווח ארוך שמטרתו ליצור חיסכון משמעותי לתקופה שלאחר הפרישה מעבודה. קרן הפנסיה מאפשרת לכל פורש ליהנות מהכנסה חודשית שהיא נגזרת של החיסכון הנצבר כך שהקצבה תינתן מידי חודש, עד סוף חייו.
על מנת להבטיח את קבלת כספי החיסכון גם בתרחישים שאינם הפסקת עבודה בגיל הפרישה המוגדר בחוק, קרן הפנסיה כוללת גם כיסויים ביטוחיים שמעניקים מענה במקרה של אובדן כושר עבודה (נכות) וכן העברת הכספים לשאריו של המבוטח במקרה של פטירתו (שארים).
מהם עיקריו של חוק פנסיה חובה?
- כל עובדת ועובד מגיל 21, בין או שכיר או עצמאי, חייב להפקיד כספים לפנסיה
- החל משנת 2008, כל מעסיק חייב בהפרשת כספים לביטוח הפנסיה של עובדיו
- הבחירה בקרן הפנסיה היא של המבוטחים. במידה והם לא בוחרים בעצמם, הם ישוייכו באופן אוטומטי לפנסיית ברירת מחדל
- כחלק מהפרשות המעסיק לביטוח הפנסיה של העובד הוא מחוייב להפריש כספים לטובת פיצויים
כמה כסף צריך להפריש לקרן הפנסיה?
החוק מחייב את המעסיק להפריש בסך הכל 18.5% משכרו של העובד לביטוח הפנסיה. סכום הפרשות מורכב מ-6% שיופרשו על חשבון העובד ו-12.5% שיופרשו על חשבון המעסיק. מתוך הפרשות המעסיק, 6.5% מופרשים לרכיב התגמולים ו – 6% מופרשים לרכיב הפיצויים.
הפקדותיו של עובד עצמאי לקרן הפנסיה משולמות במלואן על ידו. עובד עצמאי רשאי להפקיד עד 16.5% מכל ההכנסה שלו (ועד תקרת הכנסה שנתית של 208,800 ש”ח).
מהם המאפיינים הייחודים של קרן הפנסיה לעומת ביטוחי פנסיה אחרים?
כיום כל עובד רשאי לבחור את המוצר הפנסיוני שלו מתוך 3 אפשרויות: קרן פנסיה, ביטוח מנהלים וקופת גמל. הבחירה בקרן פנסיה היא הבחירה הפופולרית ביותר בקרב ציבור העובדים בישראל ויש לכך סיבות טובות.
דמי ניהול נמוכים יחסית ובטחונות ממשלתיים הם רק חלק מהמאפיינים הייחודיים של קרן הפנסיה שהופכים אותה למוצר הפנסיוני הנפוץ ביותר.
אלה המאפיינים הבולטים של קרן הפנסיה:
תקנון – לקרן הפנסיה ישנו תקנון אשר מסדיר את התנהלות הקרן והיחסים בין העמיתים לקרן הפנסיה כאשר תנאי התקנון אחידים לכל העמיתים.
ערבות הדדית – כל המצטרפים לקרן הפנסיה מכונים “עמיתים” ועקרון הקרן הוא ערבות הדדית בין החוסכים. כל הכספים המופקדים מצטברים בקופה משותפת אשר משלמת את תביעות העמיתים.
הבטחת תשואות – על מנת להעניק ביטחון יחסי לחוסכים בקרן הפנסיה, הממשלה מעניקה הבטחת תשואה בגובה 4.86% בשיעור של כ 30% מנכסי הקרן. (אג”ח מיועדות).
גובה הקצבה בגיל הפרישה – בעת הפרישה מחושב גובה הקצבה החודשית שהחוסך זכאי לקבל על פי גובה מקדם המרה. מקדם ההמרה נקבע לפי גילו של המבוטח בגיל הפרישה ועוד מספר פרמטרים נוספים שנלקחים בחשבון. ככל שמקדם ההמרה גבוה יותר, כך הקצבה החודשית תהיה נמוכה יותר.
דמי ניהול – קרן הפנסיה כרוכה בתשלום שני סוגים של דמי ניהול: שיעור דמי ניהול מההפקדות ושיעור דמי ניהול מהצבירה.
מהם סוגי קרנות הפנסיה?
קרנות הפנסיה הפתוחות כיום מתחלקות לשני סוגים: קרן פנסיה מקיפה וקרן פנסיה כללית (משלימה). בנוסף ישנן קרנות פנסיה ישנות שנסגרו למצטרפים חדשים החל מינואר 1995. הקרנות הישנות הוקמו בשנות החמישים, הולאמו במהלך השנים וכיום חלקן מנוהלות בגוף שנקרא “עמיתים” וחלקן מנוהלות על ידי גופים פרטיים. בקרנות הישנות, זכויות העמיתים נקבעו לפי הוותק שלהם בקרן.
קרנות הפנסיה החדשות הוקמו בשנות התשעים ומנוהלות על ידי חברות ביטוח ובתי השקעות.אלו הקרנות החדשות:
קרן פנסיה מקיפה
זוהי קרן פנסיה המוכרת לרובנו והיא מעניקה למבוטח זכויות שהן נגזרת של התשואה המושגת על החיסכון הנצבר. ההצטרפות לקרן הפנסיה יכולה להתבצע במעמד שכיר ובמעמד עצמאי והיא כוללת 3 מרכיבים: חיסכון לגיל פרישה, קצבה במקרה של אובדן כושר עבודה וקצבת שאירים.
בקרן הפנסיה המקיפה ישנה הבטחת תשואה בשיעור 4.86% על כ 30% מהחיסכון של המבוטח כאשר יתרת הכספים בקרן מושקעים בשוק ההון.
קרן פנסיה כללית
על אף שהפנסיה המקיפה היא הפופולרית ביותר, היא מוגבלת לתקרות מסוימות. קרן פנסיה כללית המכונה גם פנסיה משלימה, מהווה פתרון לכך.
זהו מוצר חיסכון פנסיוני שניתן להפריש אליו בנוסף להפרשות לפנסיה המקיפה. פנסיה כללית גם היא מקנה קצבה חודשית למבוטח בגיל הפרישה.
הכספים המופקדים בקרן פנסיה כללית מושקעים במלואם בשוק ההון והקרן מציעה חיסכון לצד כיסויים ביטוחיים (לא בכל הקרנות). למעשה קרן פנסיה כללית מספקת מענה לבעלי הכנסה גבוהה אשר מעוניינים להפקיד לחיסכון הפנסיוני יותר מתקרת ההפקדות המקסימלית בקרן פנסיה מקיפה. משום כך כל עובד אשר הפקדות הפנסיה שלו עולות על 20.5% כפול פעמיים השכר הממוצע במשק, יכול להפקיד כספים בקרן פנסיה כללית.
רוצים להכיר טוב יותר את הפנסיה שלכם? היכנסו לקרוא מאמרים נוספים בבלוג שלנו.
האמור מהווה סקירה לא ממצה של החקיקה והתקנות הרלוונטיות ואין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי או מקצועי. אין להתבסס על האמור בקבלת החלטות כלשהן וכל מסקנה ו/או פעולה על בסיס הכתוב הינה באחריות הקורא בלבד.